Taalkeuze: Nederlands | English | Deutsch

San Fernando

Tarifa

Málaga

Alpujarras

Sevilla

Granada

Cádiz

Jerez

Almuñecar

 
Cádiz Provincia
Meer info over de stad Cádiz

Meer info Jerez de la Frontera

Meer info Vejer de la Frontera

Meer info Conil de la Frontera

Meer info San Fernando

De provincie Cádiz is een paradijs op zich vanwege zijn diversiteit: bergketens, witte dorpjes, het platteland en moderne steden, de natuur, de zee en het strand. Maar ongetwijfeld is deze kustlijn uniek in Europa. In totaal 83 verschillende stranden, langs de 260 km lange kustlijn. Ongerepte, geïsoleerde stranden, of langs de steden met veel faciliteiten, kleine baaien of grote open zandvlaktes die zich over meerdere kilometers uitstrekken; gezinsstranden of minder drukke stranden; gebieden van kalme zee of anderen met veel wind.
Er zijn stranden met geschiedenis zoals die van Trafalgar, waar de beroemde veldslag plaatsvond (waar Trafalgar square zijn naam aan te danken heeft) en stranden waar films zijn opgenomen die van La Caleta waar scènes uit 007 werden opgenomen. Er zijn kleurrijke stranden zoals die van Tarifa, met kitesurfers. Stranden ideaal om te windsurfen of onderwatervissen in het heldere water van zijn vele stranden zoals Los Lances, Bologna, en Valdevaqueros.

Iedereen die naar de provincie komt, moet een bezoek brengen aan de indrukwekkende wijnmakerijen in Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María, Sanlúcar of Chiclana, waar voortreffelijke wijnen worden gemaakt, zoals fino, manzanilla, muscatel, evenals een Jerez of Sherry, waarvan Spanje wereldwijd ambassadeur is geworden.
De provincie heeft meer dan 30 kastelen en forten, waarvan er vele in goede staat van onderhoud verkeren. Op het gebied van religieuze kunst beschikt de provincie ook over een buitengewone verzameling monumenten. Goede voorbeelden hiervan zijn de Cartuja in Jerez of de kathedralen van Cadiz en Jerez. Wat schilderijen betreft, zijn voorbeelden van werken van El Greco, Murillo, Zurbarán en Goya te vinden in veel van de kerken en musea van de provincie.

De keuken van Cadiz wordt vooral beïnvloed door de wijnen van de provincie en door de brede selectie lokaal gevangen verse vis: goudbrasem, zeebrasem, zeebaars etc, evenals de schaaldieren: garnalen, langoesten, krabbenklauwen, zee slakken .... en de beroemde koningsgarnalen van Sanlúcar de Barrameda. Dan zijn er de traditionele kazen, vleeswaren en vlees uit de bergdorpen. Het gebak is er heerlijk en zijn duidelijk beïnvloed door de Arabieren en door de nonnen in de plaatselijke kloosters. Tocino de cielo (pudding gemaakt met eierdooier en siroop), turrón (Spaanse nougat), alfajores, traditionele Arabische gebakjes van Medina Sidonia, turrónand beignets uit Cadiz en de beroemde pestiños (met honing bedekte beignets), die meestal met Kerstmis worden geserveerd in de hele provincie, allemaal om van te watertanden. De vele restaurants, bars, schelpdierenbars, ventas en "chiringuitos" (strandbars) zijn de ideale locaties om deze gevarieerde keuken en zijn uitstekende sherry's te proberen: fino, amontillados sweet, oloroso of een manzanilla wijn uit Sanlucar, evenals de brandewijnen, die dit gebied zijn speciale karakter geven.