Taalkeuze: Nederlands | English | Deutsch

San Fernando

Tarifa

Málaga

Alpujarras

Sevilla

Granada

Cádiz

Jerez

Almuñecar

 
Madrid

Wereldstad.....

Madrid, middelpunt van Spanje, tevens hoofdstad, is volgens de bekende filmregisseur Pedro Almodóvar de meest opwindende stad ter wereld!

Ligging
Madrid ligt geografisch gezien ook precies in het midden van het land. 70 km ten noordoosten van Toledo, 100 km ten zuiden van Segovia, 110 km ten zuiden van Ávila. De stad is het centrum van het zogenaamde “Iberisch Schiereiland”: het ligt tussen de twee regio’s: Castilla-La Mancha en Castilla y León. Madrid (667 meter boven zeenivo) heeft een echt landklimaat: de zomer is erg warm en de winters kunnen temperaturen bereiken rondom het vriespunt.
De rivier Manzanares stroomt de stad binnen door de bossen van het district “Casa del Campo”, en snijdt onder andere door de stadsdistricten Latina, Carabanchel en het centrum van Madrid.

Flamenco
Qua Flamenco heeft de stad veel te bieden. Er zijn een aantal scholen te vinden, waaronder Amor De Dios. Deze school ligt op de bovenverdieping van een markthal: om er te komen moet je langs de groente, fruit en visafslag, de trap naar boven nemen om bij de school te komen. Je proeft (en ruikt) er gelijk de sfeer van de zigeunerflamenco!
In de buurt van deze school vind je allerlei barretjes en cafeetjes, waar je spontane flamenco kunt vinden: zie onze rubriek. Dus als je liever passief geniet van Flamenco kan dit ook!

Culinair
Madrid heeft haar eigen traditioneel Spaanse keuken, die behoorlijk verschilt van de Mediterrane keukens in Barcelona of Valencia. Daar eet men veel vis en schaaldieren, pasta, rijst en mediterrane groenten. De traditionele keuken van Madrid bestaat zowel uit vlees als vis, en veel peulvruchten, eieren, honderden soorten worst, stoofpotten. De ‘cocido madrileño’ is het meest traditionele voorbeeld van een typisch Madrileense stoofpot. Madrid staat in Spanje bekend als de stad waar het eten in de restaurants zeer ‘casera’ oftewel huiselijk is. Dat betekent dat het eten vers wordt bereid, in veel gevallen met Spaanse producten. In de stad worden op sommige plaatsen de typisch Spaanse tapas nog op traditionele wijze gegeten, namelijk gratis bij een drankje. Maar uiteraard zoals het een wereldstad betaamt zijn hier de laatste trends te vinden op eetgebied, er is hier een nieuwe generatie designrestaurants te vinden. Zie voor de adressen de kop uitgaan in Madrid.

Uitgaan
De stad is beroemd om haar nachtleven en staat zelfs in de rest van Spanje bekend om het enorme aantal bars, clubs en discotheken. De typische jonge Madrileen danst en drinkt tot diep in de nacht, eet wat zoete gefrituurde “churros”, doucht zich en gaat vervolgens aan/naar het werk. Een andere populaire bezigheid van Madrileense jongeren (ook in Andalusië) is “botellón” oftewel drinken op straat. De drank wordt gekocht in supermarkten en vervolgens op pleintjes en straatjes opgedronken, in Madrid de normaalste zaak van de wereld. Maar tegenwoordig verboden, vanwege overlast.

De term ‘jongere’ is overigens niet altijd correct in deze stad als het gaat om feesten. Zeven dagen per week zijn de straten van het centrum van Madrid vol met mensen, jong en oud, Madrilenen en toeristen. Dit komt door de sterke Spaanse cultuur van ‘straatleven’ die er heerst en ook doordat Madrilenen, jong en oud, rond 22:00 of 23:00 uit eten gaan. Zelfs in andere steden van Spanje, die ook niet bekend staan om hun rust, staat Madrid bekend als de stad die nooit slaapt. De restaurants gaan pas rond 21:00 open, en tot 1:00 zijn de discotheken vrijwel nog leeg. De grootste concentraties van bars, discotheken en clubs vindt men in de wijken Chueca en Malasaña. Een aantal drukke uitgaansstraten in het centrum zijn Calle Bilbao, Tribunal en Alonso Martinez, maar ook de wijk Moncloa aan de westkant, en de districten Sol en Las Huertas rondom het centrum zijn vaak ’s nachts net zo bevolkt als overdag.
Gay Area:
Barrio de Chueca is de wijk waar veel Gay’s te vinden zijn, erg bekend binnen deze scene! Het ligt midden in het centrum langs de Calle de Grand Villa.

Cultuur
Het is een cosmopolitische stad met een intens cultureel en artistiek leven met een grote verscheidenheid aan musea, culturele centra, exposities, spektakels en een aantrekkelijk nachtleven. De stad heeft zeker een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben: het Palacio Real, (het Koninklijk Paleis), het archeologisch museum, en drie internationaal befaamde kunstmusea: het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza, el Retiro, een park waar zondagochtend veel te doen is, la Casa de Campo, het grootste park van de stad. La Puerta del Sol, het belangrijkste punt van de stad en la Plaza Mayor.
Madrid heeft de grootste stierenvecht arena van Spanje, genaamd “Las Ventas”. De arena werd geopend in 1931 en er kunnen 25.000 toeschouwers een stierengevecht in bijwonen. Het stierenvechtseizoen begint in maart en eindigt in oktober. Vanaf maart tot juni, de zogenaamde “San Isidro periode” van Madrid, zijn er elke dag stierengevechten en de rest van het seizoen alleen op zondag. De waardering die een toreador in Madrid krijgt, zijn de belangrijkste ter wereld. Tegenwoordig wordt de arena ook gebruikt voor andere evenementen zoals muziekconcerten. Ondanks protesten vanuit andere delen van Spanje, met name uit Barcelona, en uit het buitenland, zijn er voorlopig geen plannen te stoppen met het stierenvechten.

Buiten de nationale Spaanse feestdagkalender, die voor Europese begrippen al behoorlijk uitgebreid is, heeft Madrid nog een aantal lokale feestdagen:

* 15 mei: San Isidro Labrador (Madrid’s stadheilige)
* 13 juni: San Antonio de la Florida
* 16-25 juli: Vírgen del Carmen feesten (Heilige maagd van de Zee)
* 6-15 augustus: Vírgen de la Paloma
* 7 augustus: San Cayetano
* 10 augustus: San Lorenzo
* 9 november: Virgen de la Almudena

Madrid heeft twee grote voetbalclubs: Real Madrid en Atlético Madrid. Beide verenigingen hebben een eigen stadion, respectievelijk Santiago Bernabéu en Vicente Calderón.
De stad heeft ook twee bekende basketbalteams, een motorcircuit en een Formule 1 circuit.
Men kan ook vlakbij Madrid skiën, in de bergen van de “Sierra de Guadarrama”, waar de bekende skioorden Valdesqui en Navacerrada liggen.
In 2005 werd in Madrid ook het Wereldkampioenschap wielrennen georganiseerd.
Diario Marca is een sportkrant en El País is een dagblad, beide uitgegeven in Madrid.

Mentaliteit
Genieten van het moment
OK, de gemiddelde Madrileen mag misschien minstens zo´n gestresst werkleven hebben dan bijvoorbeeld een doorsnee Amsterdammer, toch is de Spanjaard volgens mij beter in staat om te genieten van het moment, van vrije tijd. Beter gezegd, ze laten het plannen en organiseren van elke vrije seconde volledig los en laten dit 100% over aan toeval of spontaniteit, waardoor onverwacht mooie dingen ontstaan. Ya veremos (“we zien wel”) of hablamos luego (“we hebben het er nog over”) zijn wat dat betreft gevleugelde uitspraken, om maar te zwijgen over het volstrekt ontbreken in het Spaanse DNA van enige notie of noodzaak van punctualiteit!