Taalkeuze: Nederlands | English | Deutsch

San Fernando

Tarifa

Málaga

Alpujarras

Sevilla

Granada

Cádiz

Jerez

Almuñecar

 
Jerez de la Frontera

Jerez staat synoniem voor paarden, wijn, flamenco en motoren. De beroemde Spaanse paardenschool en de feria de caballo in mei, de vele sherry en wijn bodega´s het jaarlijkse flamenco festival in februari en een motorcircuit. Maar het is niet alleen dat. De stad is een prettige plek om te verblijven, ondanks dat het de grootste stad is van Cádiz en de vijfde van heel Spanje, merk je daar weinig van als je er bent. Je kunt er winkelen, en heerlijk rond slenteren, met kerst is er zelfs een echte ijsbaan...die ´s middags een grote plas water achterlaat...Hou je van geschiedenis en cultuur ga dan zeker naar de Camera Obscura, een zeer oud maar ingenieuze spionage installatie.

Jerez de la Frontera ligt een klein stukje landinwaarts, 20 kilometer boven de kustplaats Cadiz. Slechts een paar uur rijden noordwaarts en je bevind je in de Siërra Leonne, een prachtig natuurgebied op hoogte waar de spaghettiwesterns zijn opgenomen.
Jerez is de hoofdstad van de flamenco, hier bevind zich ook de officiële Flamenco-academie. Een stad waar het heel gemakkelijk is om iemand te ontmoeten die kan zingen, gitaar spelen of kan dansen. Vele kunstenaars zijn er geweest. De lijst is eindeloos. Veel van de grote flamencokunstenaars zijn in Jerez geboren. En waar kun je genieten van een flamencoshow in de stad? Ongetwijfeld is de belangrijkste datum tussen februari en maart, Festival Flamenco de Jerez. Met shows, workshops en concerten. Je kunt Flamencolessen volgen door het hele centrum, op verschillende locaties en op alle mogelijke niveaus. Daarnaast kun je 's avonds de flamenco sterren bewonderen in de schouwburg van Jerez.
De artiesten die hebben opgetreden, willen na hun optreden graag een hapje eten, en in de lokale bars nog wel eens een showtje weggeven. Dit start pas rond 3 uur in de nacht en kan doorgaan tot het al lang weer licht is.

Maar als iets internationaal bekend is, is het de wijn, met dezelfde naam, die de stad op de kaart heeft gezet. De uitgebreide Marco de Jerez, dat bekend staat als het gebied waar de verschillende druivensoorten worden geteeld, die later gebruikt werden voor lokale wijnen, omvat ook de steden El Puerto de Santa María, Sanlúcar de Barrameda, Rota, Chipiona, Chiclana de la Frontera, Puerto Real, Trebujena en de Sevilliaanse stad Lebrija. De nabijheid van de rivier de Guadalquivir betekent dat de meer dan 10.000 hectare wijngaarden een ideale temperatuur hebben om een ​​unieke wijn in de wereld te produceren. De belangrijkste soorten sherry die bestaan ​​zijn fino (geel), amontillado (barnsteen), oloroso (mahonie), palo cortado (ook mahonie) en kamille (strokleurig).