Taalkeuze: Nederlands | English | Deutsch

San Fernando

Málaga

Alpujarras

Sevilla

Granada

Cádiz

Jerez

Almuñecar

 
Tarifa

Mekka voor surfers

Tien kilometer witte zandstranden, ongerepte natuur en enkele van de beste kite- en windsurf omstandigheden. Hier is een waar surfparadijs gevestigd.
In het historische centrum van Tarifa is het een wirwar van straatjes, pleinen met terrasen, restaurantjes en veel kleine winkeltjes. De aanwezigheid van de surfers heeft ervoor gezorgd dat het aanbod aangepast is aan die specifieke levensstijl en zijn hier veel vegetarische restaurants te vinden.

Slechts 11 km zit er tussen Afrika en Tarifa op het smalste punt, dit zuidelijkste puntje van Europa, waar de Middellandse Zee de Atlantische Oceaan ontmoet, heeft een spectaculair uitzicht op het Rifgebergte van Afrika aan de overkant van het water.
De wilde kustlijn van Tarifa trekt zowel surfers als natuurliefhebbers aan. Net zo beroemd om zijn vogels kijken als om het surfen door de altijd aanwezige sterke wind, zijn er eindeloze mogelijkheden om het glooiende landschap te verkennen. Paardrijden, kite-surfen, windsurfen, walvissen kijken, bergbeklimmen en duiken om er maar een paar te noemen.

Er zijn een aantal uitstekende hotels, zowel in het stadscentrum als langs de stranden in het noorden en het zuiden van de stad, genoeg keuze voor elk budget.
De smalle straatjes met kinderkopjes, de jasmijn en de prachtige smeedijzeren hekken maken het oude deel van Tarifa een leuke plek om een wandeling te maken. Veel van wat we nu zien, werd gebouwd in de 18e eeuw.

Dit kleine vissersdorp was het eerste punt van de Moorse invasie van Zuid-Spanje in 711 toen het Berberse opperhoofd; Tarif Ibn Maelik, aan wal kwam vanuit Ceuta, begeleid door vier boten met 400 voetsoldaten en 100 ruiters. In 1292 heroverde Sancho El Bravo deze Iberische hoek. In 1295 verdedigde Guzman El Bueno de stad tegen de opnieuw binnenvallende Moren. Volgens de plaatselijke legende namen de Moren zijn zoon gevangen en dreigden hem te vermoorden als Guzman de stad niet zou overgeven. Hij weigerde en gooide zijn zwaard van de kasteeltoren, helaas hielden de Moren zich aan hun woord en vermoordden de zoon met het zwaard van zijn vader.
Lokale vissers gebruiken nog steeds de Almadraba-methode om op tonijn te vissen. Met een cirkel van boten en netten, een methode die sinds de Fenicische tijd, 2000 jaar geleden, niet is veranderd. Het visseizoen voor blauwvintonijn begint eind maart en duurt ongeveer drie maanden.

Tarifa heeft een oorsprong die teruggaat tot de prehistorie, zoals blijkt uit grotschilderingen, dolmens, stenen wapens en andere voorwerpen die gevonden zijn uit latere perioden. De Romeinen hebben de meeste sporen achtergelaten in Tarifa , zij hebben drie steden opgericht, Iulia Ioza (het huidige Tarifa), Mellaria (Casas de Porro) en Baelo Claudia (Bolonia).